Itāliešu valoda mākslā, zinātnē un tehnoloģijās
Publicēts 16. oktobrī, 2009.
Itālija ir dažādu civilizāciju un domu krustceļš, jau gadsimtiem ilgi - šūpulis ne tikai mākslas, bet arī zinātnes attīstībai. Lai iepazīstinātu ar Itālijas kultūras, mākslas, zinātnes un tehnoloģiju spožākajām pērlēm, tiek organizēta Itālijas kultūras un valodas nedēļa „Itāliešu valoda mākslā, zinātnē un tehnoloģijās”, kas notiks no 19. līdz 25. oktobrim Itālijas Festivāla ietvaros.

Itālijas kultūras un valodas nedēļas laikā paredzēta filmu demonstrēšana, muzikāli pasākumi un ar šī gada tēmu saistītu literāru darbu lasīšana, kā arī daudz citu interesantu un izglītojošu pasākumu.

19. un 20. oktobrī no plkst. 9:00 līdz 12:00 Aspazijas bulvārī 34 ikviens tiek mīļi gaidīts „Leonardo da Vinči darbnīcā” – mākslas darbnīcā, kurā ikviens varēs darboties izcilu latviešu mākslinieku vadībā.

Savukārt, lai svinīgi atzīmētu UNESCO „Starptautisko astronomijas gadu” un 400. gadadienu Galileo Galileja (Galileo Galilei) novērojumiem ar teleskopu, 21. oktobrī plkst. 19:00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā (Raiņa bulvāris 19) paredzēts īpašs „Duo Alterno” koncerts „No teleskopa līdz telegrāfam, līdz fotomūzikai”. Skatītājiem un klausītājiem tiks piedāvāta muzikāla programma ar Galileja un Markoni personībām veltītu attēlu projekciju, kur darbība notiek slavenā itāļu zinātnieka Guljelmo Markoni (Guglielmo Marconi) mājās, ar vienu no nozīmīgāko un izcilāko 20. gadsimta vokālās klaviermūzikas repertuāra izpildītāju Ticianu Skandaletti (Tiziana Scandaletti) (soprāns) un Rikardo Piačentini (Riccardo Piacentini) (komponists un pianists) dalību. Šajā dienā paredzēti arī citi pasākumi, taču koncerts viennozīmīgi būs krāšņākais 21. oktobra pasākums.

 22. oktobrī itāļu valodas pasniedzēji studentiem sniegs ieskatu futūrismā, paredzētas filmas par māksliniekiem – futūristiem demonstrēšana, savukārt 16:30 profesors Mikelandželo Dzakarello (Michelangelo Zaccarello) vadīs konferenci „Māksla un zinātne Itālijas virtuvē no Renesanses lūdz mūsdienām” (Visvalža ielā 4a).

Izstādes „Leonardo da Vinči mācekļi” atklāšana un izstādes dalībnieku apbalvošana ieplānota šā gada 23. oktobrī plkst. 12:00, savukārt plkst. 15:00 visi aicināti uz konferenci „Itālijas Jūras flote zinātnē un tehnoloģijās”, ko vadīs Itālijas vēstniecības militārais atašejs, kapteinis Mikele La Forteca (Michele La Fortezza), un filmu demonstrēšanu.

Kā šodien mēs uztveram futūrisma idejas? Vai joprojām pastāv pagājušā gadsimta provocējošā daba? Kādas būs šī gadsimta futūrisma idejas? Lai atbildētu uz šiem jautājumiem un ļautu sev uzdrīkstēties, 23. oktobrī plkst. 19:00 Itālijas Festivāls aicina uz futūrisma vakaru Latvijas Kultūras akadēmijā (Ludzas ielā 24).

Jau 24. oktobrī plkst. 17:00 visi kino un mākslas mīļotāji noteikti var doties uz Rīgas Tehnisko universitāti (Kaļķu ielā 1), kur būs unikāla iespēja noskatīties Renato Kastellani (Renato Castellani) filmu „Leonardo”, kurā atainota izcilā mākslinieka un zinātnieka dzīve. Filmas starplaikos ikviens varēs aplūkot Leonardo da Vinči veltīto izstādi. Ar šīs filmas skatīšanos noslēgsies bagātīgā Itālijas kultūras un valodas nedēļa.

Nāciet un izmantojiet brīnišķīgo iespēju apmeklēt šos un vēl daudz citu interesantu pasākumu, kas notiek „Itālijas Festivāla 2009” ietvaros! Sekojiet līdzi jaunākajai informācijai Itālijas Festivāla oficiālajā mājas lapā: www.italijasfestivals.lv. Informāciju par Itāliju meklējiet arī šeit: www.enit.it.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: